Blog

Zásilkovna a Coca-Cola novými nájemci v multimodálním komplexu Accolade u brněnského letiště

28. 8. 2020 11:50

Moderní haly jako cesta k udržitelné budoucnosti evropského podnikání. Do komplexu u brněnského letiště přichází Zásilkovna a Coca-Cola HBC.

Poslední měsíce ukázaly klíčový význam moderních hal pro evropskou ekonomiku a její každodenní fungování. E-commerce, výrobní a logistické společnosti jsou tahouny tohoto trendu a své podnikání přesouvají do klíčových lokalit střední Evropy. Do strategicky skvěle umístěného multimodálního komplexu u brněnského letiště přichází dva významní hráči byznysu 21. století. Moderní šetrnou halu o rozloze 9 500 m² aspirující na stupeň hodnocení udržitelnosti BREEAM „Excellent“ využijí Coca-Cola HBC a Zásilkovna.

„Prostory pro e-commerce, skladování a logistiku se ukázaly být klíčovou složkou současné evropské ekonomiky a i v době té nejhlubší karantény ji držely v chodu. Pokud chceme být soběstační a rozvíjet udržitelné podnikání na starém kontinentu, cesta přes moderní haly se jeví být tou správnou. I ti největší hráči začali znovu přemýšlet o umístění svých podniků do strategických lokalit a není divu, že Brno je pro ně velkým lákadlem. Má vynikající polohu spojující čtyři klíčové středoevropské trhy a přitahuje i velké hráče. Naši noví nájemci jsou toho krásným důkazem. Pomalu se nám plní cíl, který jsme si vytyčili. Vytvořit okolo letiště atraktivní multimodální komplex pro společnosti, které tomuto místu budou věřit stejně jako my a budou tu i nadále růst,“ uvádí Milan Kratina, CEO skupiny Accolade, která novou halu i celý multimodální komplex financuje a vlastní.

Nová budova v logistické zóně u brněnského letiště přináší řadu inovací nejen z pohledu stavebního, ale i uživatelského. Modulární systém stavby umožnil nájemcům využívat paralelně dvě oddělené části jedné budovy při zachování dobré dopravní obslužnosti. Kombinací chytrého řízení logistiky a volbou bezkonfliktních logistických špiček v průběhu dne dosáhlo budova ideálního vytížení svého okolí. Zatímco logistický cyklus společnosti Coca Cola HBC má špičky v ranních a pak opět pozdních odpoledních hodinách, Zásilkovna má špičky dopoledne a začátkem odpoledne.

„V březnu letošního roku, po zavedení vládních opatření, nám ambiciózní termíny pro dodání prostor našim klientům již nepřišly ambiciózní, ale nereálné. Přes všechny výzvy od omezení ubytování, uzavření hranic, zpomalení dodávek materiálů, nedostupnosti úředníků pracujících z domova, se nám, díky skvělému týmu profesionálů z Panattoni, Accolade, řady dodavatelů, povedlo předat halu klientům v předstihu a s aspirací na certifikaci BREEAM Excellent,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel společnosti Panattoni, která logistickou zónu u brněnského letiště buduje.

Sektor e-commerce kontinuálně roste řadu posledních let. Letos očekáváme až 200 miliard korun obratu v české e-commerce s tím, že Packeta by měla z tohoto objemu převézt zboží ve výši přibližně 50 miliard korun. Zvyšování objemu nakupování na internetu také výrazně napomohla pandemie koronaviru. Již za několik týdnů pro nás navíc začne největší vrchol celé sezóny, a to předvánoční nákupy. I tady očekáváme rekordní čísla jak za celý sektor e-commerce, tak i za skupinu Packeta, kam patří také Zásilkovna. Letos pravděpodobně překonáme další magickou hranici naší desetileté historie, a to půl milionu přepravených zásilek za jediný den. To je číslo, které bude mít z ostatních přepravců jen málokdo. I proto jsme výrazně posílili počet našich dep, aktuálně jich v České republice máme již jedenáct, do konce října se dostaneme na číslo čtrnáct. Brno je pro nás jedna z klíčových a strategických lokalit. Je skvělé, že se nám zde, s pomocí profesionálů z Panattoni, nové depo podařilo otevřít ještě během prázdnin,“ vysvětluje Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovna a generální ředitelka skupiny Packeta.

simona (1)
Simona Kijonková​
CEO skupiny Packeta a zakladatelka a spolumajitelka Zásilkovny​

Brno je pro nás strategické distribuční centrum, ze kterého servisujeme zhruba pět tisíc našich zákazníků na Moravě, u nichž je neefektivní závoz napřímo z výrobních závodů. Jsem rád, že jsme při hledání nové lokality pro tento provoz a celou brněnskou pobočku našli to, co vždy hledáme – halu ve výborné lokalitě (u dálničního uzlu a zároveň na dosah centra města), ve vysokém standardu kvality s důležitými prvky udržitelnosti a navíc s partnerem, který nám poskytl potřebnou flexibilitu při přípravě, výborný zákaznický přístup a skvělé podmínky. V roce 2012 jsme v Brně změnili do té doby tradiční pobočku s několikadenní skladovou zásobou v relativně unikátní distribuční model break-bulk cross-docku, kdy na denní bázi přivážíme jen tolik zboží, kolik ho potřebujeme pro prodej následující den. Tento provoz je tak pro nás vysoce efektivní, nyní ještě v modernějších podmínkách – tedy přesně tak, jak potřebujeme,“ dodává Jan Turek, Suply chain manager Coca-Cola HBC.

Hala aspiruje na hodnocení udržitelnosti BREEAM 2016 New Construction „Excellent“ a zařadí se tak mezi TOP environmentální průmyslové budovy v Evropě. Mezinárodní certifikace BREEAM zaručuje šetrnost k životnímu prostředí, vysokou míru energetické soběstačnosti a nadstandardní pracovní podmínky pro zaměstnance.


Sdílet:

Rubriky