Blog

Vyzkoušeli jsme vodík jako zdroj energie v kanceláři

23. 11. 2021 14:52

Zásilkovna šlape do udržitelných zdrojů energie a vodík je jedním z nich. Díky spolupráci s ÚJV Řež jsme nyní jako jedna z prvních firem měli možnost vyzkoušet v praxi Power-box 180W — DC zdroj napájení s vodíkovým palivovým článkem. Posloužil nám pro provoz televize a počítačů. Otestovali jsme tak provoz podobného zařízení v běžném pracovním režimu.

Zásilkovna se v září letošního roku stala hrdým členem HYTEPu, České vodíkové technologické platformy. Spolu s ostatními členy diskutujeme nad možnostmi využití vodíku, a to i v běžných aspektech života. Proto jsme velmi přivítali možnost vypůjčit si od ÚJV Řež takzvaný vodíkový kufr a využít jej pro plnohodnotný provoz a nabíjení naší kancelářské techniky. 

Power-box je
  • lehký (9,9 kg) a snadno přenosný
  • neprodukuje žádné emise
  • lze jej využívat venku i uvnitř
  • nabízí tichý a dlouhodobý provoz.

Široké možnosti využití této vodíkové technologie předurčují použití například pro složky IZS, polní nemocnice, armádu, jako zdroj energie pro karavany či při kempování, ale i pro napájení komunikačních zařízení, jako jsme to vyzkoušeli my. „Vodíkový kufr“ byl navržen a postaven ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, se kterou jsme spolupracovali například i při vývoji našeho dronu pro autonomní doručování, který jsme představili na právě probíhajícím EXPO Dubai.


Sdílet:

Rubriky