Blog

Zásilkovna otevřela 14. depo v Nehvizdech u Prahy

9. 11. 2020 15:00

Společnost Zásilkovna, přední česká technologicko-logistická společnost, otevřela nové logistické centrum v Nehvizdech. Depo se nachází nedaleko Prahy směrem na Hradec Králové. Průměrná kapacita depa je 380 000 přepravených zásilek měsíčně, v předvánoční sezoně se může navýšit až na 600 000. Rozloha depa je 4 000 m2, vybaveno je moderními technologiemi jako jsou online čtečky nebo kamerové a bezpečnostní systémy. V novém logistickém centru bude pracovat 60 lidí, v době před Vánoci až dvojnásobek. Celkový počet dep Zásilkovny v České republice je nyní 14, skupina Packeta jich má po celé Evropě již 27. Výše investice do nových distribučních center dosáhla v letošním roce téměř 12 miliónů korun. Hlavním cílem navyšování počtu logistických dep je zvýšit efektivnost svozů a rozvozů zásilek a zlepšit servis pro zákazníky. 

„Skupina Packeta roste každým rokem o 100 procent, v letošním roce očekáváme růst dokonce více než 120 procent. Rychlý růst s sebou samozřejmě nese náročnost na provozní a personální kapacity, vylepšování procesů a zvyšování kvality. V letošním roce Packeta přepraví kolem 42 milionů zásilek. Již od začátku roku plánujeme dostatek provozních kapacit a bez nových dep se tak již neobejdeme. Díky celoplošnému pokrytí sítí dep dokážeme pružně reagovat na svoz zásilek a díky zkrácené dojezdové vzdálenosti také výrazně urychlit jejich doručení. Pomáhají nám také lépe zvládnout předvánoční vrchol celé sezóny, který bude v letošním roce opět rekordní. Obrat v segmentu e-commerce byl měl letos dosáhnout až 200 miliard korun s tím, že Zásilkovna z tohoto objemu převeze zboží ve výši přibližně 50 miliard korun. Letos pravděpodobně před Vánoci překonáme další magickou hranici naší desetileté historie, a to 500 000 přepravených zásilek za jediný den. To je číslo, které bude mít z ostatních přepravců jen málokdo.“
Simona Kijonková
Simona Kijonková
CEO skupiny Packeta a zakladatelka a spolumajitelka Zásilkovny​

Otevírání nových dep je součástí celoroční přípravy Zásilkovny a celé skupiny Packeta na vrchol sezóny – předvánoční nákupy, a začíná v podstatě ihned, jakmile skončí sezona předcházející. „Ani v letošním roce jsme přípravy nepodcenili. Technologicky i personálně jsme posílili naše call centrum. Nasadili jsme chatbota a voicebota, systémy s pomocí umělé inteligence a pomáháme si také voiceovery. Postupně nabíráme brigádníky, řádově jde o několik stovek lidí. Všechny provozy a řidiče také postupně vybavujeme novými online čtečkami,“ doplňuje Jan Čižmar, provozní ředitel Zásilkovny.

Packeta také samozřejmě reaguje na zhoršenou epidemiologickou situaci. „Všichni naši řidiči byli proškoleni, jsou vybaveni rouškami a dezinfekčními gely, ví, jak se chránit při doručování zásilek, a zároveň, že mají respektovat preventivní opatření zákazníků. Všichni naši skladníci nosí roušky a jsou také vybaveni pracovními rukavicemi s ogumováním. Na všech pracovištích dbáme na zvýšenou hygienu v podobě antibakteriálních prostředků a edukačních nástěnných oznámení,” popisuje Jan Čižmar. Na všech pracovištích je měřena tělesná teplota bezkontaktními teploměry. Pro podpoření kolektivní imunity probíhá také pro všechny zaměstnance na všech depech napříč Evropou distribuce vitamínových balíčků.  

Ke zvládnutí předvánočních nákupů pomáhá Zásilkovně také hustá síť výdejních míst. Na konci roku jich v ČR bude mít již více již téměř 4000, čímž bude disponovat největší sítí v České republice. V září Zásilkovna spustila navíc bezdotyková soběstačná výdejní místa Z-BOXy, napájené solárním panelem a ovládaná přes mobilní aplikaci. Do konce roku jich v ČR bude až 150. 

V současné době má skupina Packeta, majitel Zásilkovny, celkově 27 dep: 14 v České republice (Praha – Satalice, Praha – Ruzyně, Nehvizdy, Brno, Ostrava, Olomouc, Liberec, Březhrad, Soběslav, Pardubice, Plzeň, Teplice, Jihlava a Svitavy), 7 na Slovensku (Bratislava, Košice, Žilina, Poprad, Trenčín, Sliač a Nitra), 3 v Maďarsku (Budapešť, Debrecen a Segedín) a v Rumunsku (Bukurešť, Oradea a Sibiu).  

Distribuční centrum Nehvizdy

Celková investice: cca 4 miliony korun
Adresa: Okružní 781, 259 81 Nehvizdy
Velikost: 4000 m2 (pro zaměstnance 300 m2)
Kapacita: průměr denně 20 000 zásilek / v sezóně 40 000, měsíční průtok 380 000 zásilek / v sezóně 600 000
Technologie: online čtečky, zesílený internet WiFi, moderní bezpečnostní a kamerový systém
Počet zaměstnanců: 60, v sezóně až 120

Zásilkovna je součástí skupiny Packeta. V loňském roce byl obrat skupiny 1,3 miliard korun. Počet přepravených zásilek byl 19 milionů.  V letošním roce očekává Packeta obrat ve výši 2,5 miliardy korun a 42 milionů přepravených zásilek.


Sdílet:

Rubriky