Blog

Rekordní růst v prvním čtvrtletí

11. 5. 2021 10:00

Tržby skupiny Packeta, majitele Zásilkovny, překročily poprvé v historii 1 miliardu korun za čtvrtletí. Počet přepravených zásilek vzrostl o 158 %

Skupina Packeta, která vlastní přední českou technologickou firmu Zásilkovna a další společnosti zajišťující služby výdejních míst, logistiky a doručení do zahraničí, zaznamenala za první kvartál roku 2021 obrat ve výši 1,09 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o nárůst o 163 %. Překonání hranice tržeb jedné miliardy korun za čtvrtletí se podařilo poprvé v historii Packety. Počet přepravených zásilek dosáhl 16,9 miliónů, což je meziročně 158% nárůst. Zvyšoval se počet výdejních míst skupiny, za první tři měsíce 2021 vzrostl jejich počet o téměř 1 000 na více než 6 800 (v ČR 4 650). Za rok 2020 vygenerovala Packeta tržby ve výši 2,5 miliardy Kč.

0 %
růst obratu
0 %
růst zásilek
„K rekordním výsledkům Packety výrazně přispěly všechny trhy, na kterých skupina působí. Rostli jsme v Německu, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a samozřejmě i na Slovensku. Na růstu se výrazně podílel také segment zasílání zásilek mezi fyzickými osobami a spuštění Z-BOXů. V současné době připravujeme pro naše zákazníky několik dalších nových projektů v rámci systému doručení, ale i v rámci virtuálních služeb v e-commerce. Pracujeme také na zajímavé zahraniční akvizici. Vše bychom chtěli představit do konce června.“
Simona Kijonková
Simona Kijonková
CEO skupiny Packeta a zakladatelka a spolumajitelka Zásilkovny​

Na konci září loňského spustila Packeta v České republice Z-BOXy, ekologická bezdotyková soběstačná výdejní místa, která jsou napájená solárním panelem a ovládaná přes mobilní aplikaci. Ke konci května bude v ČR a na Slovensku instalováno již přes 500 Z-BOXů. „V současné době máme podepsaných několik stovek smluv na další instalace Z-BOXů. Podařilo se nám dohodnout s již s více než 50 % malých a středně velkých obcí do tisíce obyvatel, míříme ale také do areálů rezidenčních projektů, obchodních center, do výrobních závodů, nemocnic, sítí čerpacích stanic nebo škol,“ doplňuje Simona Kijonková. Celkový počet umístěných Z-BOXů na konci roku 2021 by se měl pohybovat v řádu tisíců kusů. Nepůjde ale jen o ČR nebo Slovensko, ale i další země střední Evropy.

Dařilo se také službě Mezi námi pro přepravu zásilek mezi fyzickými osobami: počet stažení mobilní aplikace Zásilkovna přesáhl 1,5 milionu, aplikace se umístila na 3. místě nejstahovanějších aplikací v Google Play, dařilo se jí také v AppStore, kde si drží první místo v kategorii Nejlepší bezplatná aplikace.

První kvartál letošního roku byl pro Packetu úspěšný i v dalších oblastech. Zásilkovna se umístila v TOP 10 Zaměstnavatelích za rok 2021 v kategorii Obchod a logistika. Úspěch zaznamenala Packeta také na Slovensku, ve kterém se Zasielkovňa umístila v TOP 10 nejoblíbenějších značek Slovenska.

V letošním roce cílí skupina Packeta na obrat ve výši 5,2 miliardy korun a 70 milionů přepravených zásilek v celkové hodnotě 84 miliard korun. Počet výdejních míst plánuje navýšit na 9 000, v České republice na 5 000. S růstem celé skupiny poroste také celkový počet dep, a to na 43 s celkovou plochou 100 000 m2.

V oblasti pronikání na nové trhy se Packeta zaměří na Blízký východ, kde v současné době doručuje do Spojených arabských emirátů a do konce roku plánuje spustit služby do dalších 8 zemí v tomto regionu.

Kam dál? Přečtěte si v rozhovoru s naším obchodním ředitelem Janem Došlým, jaké trendy očekáváme pro letošní rok, nebo jaký typ zboží přepravujeme nejčastěji.


Sdílet:

Rubriky